ТИЙМБИЛДИНГЪТ Е…

Team Building MainМного повече от сплотяване на колектива с празнично напиване се съдържа в понятието тиймбилдинг. Няма как да го дефинирам с едно изречение, затова в следващите редове ще се опитам да обясня какво е тиймбилдингът възможно най-непретенциозно. Ще се позова предимно на натрупания опит с екипа на „Приказката” при организирането и провеждането на такива мероприятия, както и на събирана оттук-оттам информация.

ОТ КЪДЕ СЕ ПРЪКНА ТОВА ЧУДО?!

Както подсказах, прародител на тиймбилдинга е банкетът, поне по нашите земи. Благодарение на чисто човешкия феномен „скука” и най-вече на привнесения опит от чужди компании, банкетът сериозно еволюира особено през последните години. Глобализацията и информационният обмен го преименуваха на тиймбилдинг.

ИСТОРИЯТА

TB 1

В приказките и легендите има много сила и магия, затова ще пресъздам тази еволюция като история за един екип. Понеже с развитието на тиймбилдинга се развиват и екипите, а по този начин се развиват и компаниите, нещата са тясно свързани и в историята. Та…:

Имало едно време една фирма. В нея работели десетина души, които си имали един шеф – човекът основал фирмата. Тъй като всички работели там заради препитанието и си имали „по-важни неща” извън работата, никой не запомнил името на шефа. Всички служители, обаче били млади, модерни хора, отворени към света и му викали Бос, Босът, дъ Бос… Човекът развил мания за обувки докато разбере тези млади, модерни хора, но това е друга история.

МОТИВАЦИЯ, ОПОЗНАВАНЕ И СПЛОТЯВАНЕ

След като фирмата леко потръгнала, Босът имал нужда от повече ангажираност и всеотдайност на служителите, за да предлагат по-високо качество на работа, от тук по-добър продукт и така да се наложат на пазара. Освен това започнали да се зараждат първите въпроси за повишение. Нали знаете как се случва – реклами на околочен крем, яки високоговорители за дома и съседите… и нашите хора започват да искат. Разбира се, искат от дъ Бос, а той за да им даде трябва да изкара и така ...